Commons:Patrol/nl
Het gebruikersrecht patrouille is een specifiek gebruikersrecht waarmee een gebruiker bewerkingen, bestandsuploads en paginacreaties kan markeren als gepatrouilleerd.[1] Dit om de achterstand van nieuwe pagina's, nieuwe bestanden en niet-gepatrouilleerde bewerkingen te verkleinen. Het bestaat om andere patrouilleurs te vertellen dat iets is beoordeeld door een patrouilleur, dat het niet vandalisme is en niet buiten onze projectdoel valt (of dat het in dergelijke gevallen is teruggedraaid/verwijderd).
Gebruikers met het recht patrol
zien een link zoals "[Mark as patrolled]" in de rechterbenedenhoek van elke nieuwe pagina of nieuw bestand, en aan de rechterkant van elke diff-view, die nog niet is gepatrouilleerd. Bovendien worden niet-gepatroleerde pagina's geel gemarkeerd op Special:NewPages. Niet-gepatroleerde bestanden op Special:NewFiles zijn op geen enkele manier gemarkeerd, maar kunnen worden gefilterd. Niet-gepatrouilleerde bewerkingen vallen op door hun ! uitroepteken voor de lijn. Patrollers worden geacht te controleren of ze binnen ons projectdoel vallen. Acceptabele pagina's of bestanden moeten worden bewaakt en niet-acceptabele pagina's of bestanden moeten worden herschikt of verwijderd als dit niet mogelijk is. Het recht wordt standaard gegeven aan elke beheerder, maar kan op verzoek aan betrouwbare gebruikers worden gegeven. Het is mogelijk om een specifieke beheerder om het gebruikersrecht te vragen of om het recht formeel aan te vragen.
- De lijst met patrouilleurs: Special:Listusers/patroller (nu 642).
Hoe werkt het voor nieuwe pagina's?
Pagina's die geel zijn gemarkeerd op Special:NewPages zijn nog niet gemarkeerd als gepatrouilleerd. Dit betekent dat het mogelijk niet is beoordeeld. Wanneer u de pagina controleert, moet u deze markeren als gepatrouilleerd als (a) u ziet dat het een goede pagina is of (b) voor of nadat u deze hebt getagd voor verwijdering. Als u niet zeker weet wat u met een pagina moet doen, markeer deze dan niet als gepatrouilleerd; Een andere moderator zal het later beoordelen.
Als u een pagina wilt markeren als gepatrouilleerd, klikt u op de link "[Mark this page as patrolled]" in de rechterbenedenhoek van de pagina.
Wat te markeren als gepatrouilleerd
- Alles wat geschikt is voor Commons.
- Problematische inhoud, nadat deze is getagd voor verwijdering.
Wat niet te markeren als gepatrouilleerd
- Pagina's waar u niet zeker van bent en niemand anders ondersteunt het bewaren (behalve de auteur / uploader).
Hoe werkt het voor bewerkingen?
Klik in de Recent changes op de link (om de wijziging te tonen) van een nog openstaande wijziging. Bekijk vervolgens de aangebrachte wijziging door op de "[Mark this page as patrolled]" aan de rechterkant te klikken. Nadat u de bewerking als gepatrouilleerd hebt gemarkeerd, kunt u de pagina sluiten, of (in geval van vandalisme of anderszins bijdragen die niet in overeenstemming zijn met de richtlijnen) ongedaan maken.
In de diff-view kan men aan de kleur van de link zien of er al dan niet een overlegpagina bestaat. Laat de gebruiker weten dat u de bewerking hebt teruggedraaid door een bericht achter te laten. Zie ook deze pagina.
Hoe werkt het voor bestanden?
Bestandsuploads kunnen ook worden gepatrouilleerd, vanaf de onderkant van hun beschrijving. Dit is een nog nieuwe functie waarvoor nog geen specifieke richtlijnen zijn ontwikkeld.
Autopatrol
Het gebruikersrecht autopatrol is vergelijkbaar met het recht patrol
, in die zin dat het een specifiek gebruikersrecht is waarbij een actie wordt gemarkeerd als gepatrouilleerd. De verschillen zijn:
- dat autopatrouillers niet de mogelijkheid hebben om acties actief te markeren als gepatrouilleerd; In plaats daarvan worden alleen hun eigen acties automatisch gemarkeerd als gepatrouilleerd.
- sommige gadgets waarmee een groot aantal wijzigingen kan worden aangebracht, zijn toegankelijk voor autopatrollers[2] (bijvoorbeeld: VisualFileChange). Dit recht wordt gewoonlijk verleend aan gebruikers die niet noodzakelijkerwijs betrokken zijn bij het patrouilleren van pagina's, bewerkingen of uploads, maar die een hoog niveau van kwaliteitspagina's of uploads maken waarvoor andere gebruikers niet hoeven te patrouilleren. Dit vermindert de achterstand van Nieuwe pagina's en Anonieme bewerkingen. Dit recht wordt ook verleend aan gebruikers die een groot aantal goede bewerkingen uitvoeren die niet hoeven te worden gepatrouilleerd, om de rommel op volglijsten te verminderen.
U kunt een aanvraag hiervoor indienen op Commons:Requests_for_rights#Autopatrol.
Gebruikers met het gebruikersrecht van patrol
mogen dit recht niet krijgen, omdat ze het al hebben. Lidmaatschap van de gebruikersgroep van image-reviewer
omvat de gebruikersrechten van patrol
en autopatrol
.
Lijst met gebruikers met recht autopatrol: Special:Listusers/autopatrolled (nu 7.384) Lijst met de rechten behorend bij autopatrol: Special:ListGroupRights#autopatrolled.
Overige opmerkingen
- Een logboek van alle patrouilles is te zien op Special:Log/patrol. Het bevat gebruikersnamen, artikelen en de herziene revisie en kan worden gesorteerd op gebruikersnaam of op artikeltitel.
- Pagina's die zijn gemaakt en gewijzigd door beheerders, bots en gebruikers met recht
autopatrol
worden automatisch gemarkeerd als "patrolled (automatisch)". - Er is een optie "Patrouilles verbergen" op Special:NewPages zodat u pagina's kunt negeren die al zijn beoordeeld.
- Zelfs wanneer de laatste uren of zelfs dagen allemaal zijn gepatrouilleerd, is er nog steeds een grote achterstand. Pagina's verlopen na 720 uur (30 dagen) uit de niet-gepatroleerde wachtrij.
- Voor degenen die regelmatig patrouilleren zijn er een paar gadgets beschikbaar om te helpen (bijv. Pop-ups en RTRC).
- Gebruikers met het (auto)patrouillerecht krijgen ook de mogelijkheid om meer bestanden tegelijk batchgewijs te uploaden met Upload Wizard (
mass-upload
), zijn vrijgesteld van het misbruikfilter dat voorkomt dat de meeste gebruikers MP3-bestanden uploaden op Commons en kunnen tot 32 pagina's per minuut verplaatsen in plaats van 8.
CSS classes
Er zijn drie CSS classes met betrekking tot patrouilleerde bewerkingen:
- De class voor niet-gepatrouilleerde artikelen in Nieuwe Pagina's is
.not-patrolled
, dus kleurenblinde gebruikers of gebruikers die de voorkeur geven aan een andere stijl kunnen bijvoorbeeld.not-patrolled { border: 2px solid black }
toevoegen aan hun eigen CSS-bestanden. - De class voor het uitroepteken is
.unpatrolled
, bijvoorbeeld.unpatrolled { display:none }
verbergt ze voor de Recente Wijzigingen en uw Volglijst. - De class voor de link "Markeer deze pagina als gepatrouilleerd" in de rechterbenedenhoek van elke nieuwe pagina is
.patrollink
, u kunt deze opmaken in het eigen CSS-bestand, bijvoorbeeld:.patrollink { font: bold small sans-serif}
Opmerkingen
- ↑ Benieuwd naar patrouilles op andere Wikimedia-sites? Niet alle Wikimedia-sites hebben het volledige RecentChanges Patrouillesysteem ingeschakeld. Om te controleren of een bepaalde site het heeft, kunt u kijken naar de sectie 'wgUseRCPatrol' in het instellingenbestand van Wikimedia. De Engelstalige Wikipedia slaagt er echter in om hierop een uitzondering te zijn (Phabricator:T21309), met een gebruikersrecht
autopatrol
(genaamd 'autoreviewer') zonder een $wgUseRCPatrol instelling... - ↑ Fout in installatie instructies?
Zie ook
- Commons Rollback – een vergelijkbaar gebruiksrecht om vandalisme te bestrijden
- Log patrol – een logboek van elke patrouille
- Commons Counter Vandalism Unit – meer informatie over het tegengaan van vandalisme en hulpmiddelen dat makkelijker te maken
- Statistieken